Pages

25 Ağustos 2008

Kabak Dolma


Kabakla ne yapacağını şaşıran tiplerdenim ben. En çok dolmasını, çıkan içi ile de mücver yapmasını severim. Oğlumda zaten mücvere bayılır. Şimdi klasik bildiğimiz kabak dışında bir de dışı koyu renk olan yuvarlak yuvarlak kabaklar var . Tadı bizim bildiğimiz kabaklardan çok daha lezzetli . Sanıyorum girit kabağı deniyor. Dur araştırayım da size döneyim. Evet arkadaşlar girit kabağı imiş.

Ben kabağı komple soyup dolma yaptım ama siz isterseniz soymadan veya tırtıklı soyarak da yapabilirsiniz. Çünkü kabukları da son derece ince. Ayrıca görüntüsü daha hoş oluyor. Ama bizim evdekiler biraz pipirik olduğu için ben komple soydum.

Malzemeler:

  • 6 adet kabak
  • 250 gr kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 küçük domates rendesi
  • tuz, karabiber, nane, maydanoz ve yenibahar
  • 1 yemek kaşığı salça ve sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Kabakların içini alıyoruz. Bir kapta kıyma, pirinç, rendelenmiş soğan ve domates, tuz karabiber, nane, maydanoz ve yenibaharı karıştırıyoruz. Bu karışımı kabakların içine dolduruyoruz.
  2. Sıvıyağ, salça ve 3 bardak suyu 1 taşım kaynatıyoruz. Dolmaların üstüne döküyoruz. Sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz.

Patlıcan Silkme


Arkadaşım Naz'ın isteği üzerine iki adet sebze yemeği geliyor. Birincisi çok kolay. Hem de çok lezzetli. Bütün yaz patlıcanı bu şekilde yapar oldum. Patlıcanım az ise yanına patateste ekleyiveriyorum. Patlıcanlar yağda kızarmadığı için ayrıca sağlıklı bir yemek. Tarif Emel Müftüoğlu ile yemek programı yapan, güler yüzlü bir bayan olan Elif Korkmazel'den arkadaşlar.

Malzeme:
  • 1 kilo patlıcan (veya yarım kilo patlıcan , 2 adet büyük boy patates)
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 adet büyük boy domates
  • 6-8 adet biber
  • Zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
  1. Patlıcanları komple soyup ve önce uzunlamasına iki kesip, sonra her iki yarım parçayı tekrar ikiye kesip (kısacası patlıcanı 4'e ayırıp ) tuzlu suda en az 20 dakika bekletin.
  2. Domatesleri küp küp , biberleri kalın halkalar halinde doğrayıp tencereye koyun. Patlıcanları, kestiğiniz sarımsakları ve tuzu da ekleyin. Yaklaşık 5 dakika harlı ateşte daha sonra , kısık ateşte pişirin. Bu yemekte su yok, soğan yok. Yaklaşık kırk dakikada pişiyor. Yemek piştikten ve altı kapandıktan sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökeceğiz.
  3. Patatesli, patlıcanlı yapacaksanız da yöntem aynı . Hepsi çiğden, kısık ateşte. Hem kolay, hem lezzetli.