Pages

3 Temmuz 2008

Ispanaklı Börek - Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği- 26



Şimdiye kadar ıspanaklı börek tarifi vermediğime inanamıyorum. O kadar çok ıspanaklı börek yaparım ki ben. Çünkü böreğe en çok yakıştırdığım sebze ıspanak ve patatestir. Ispanaklı börek tariflerinin ilkini paylaşayım sizinle. Bu börekte kullandığım içi daha çok poğaça hamurundan tart yaptığımda kullanırım. O da çok güzel olur . Bir ara onunda tarifini paylaşırım.

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1 bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • susam yada haşhaş tohumu
İçi için: 750 gr. ıspanağın yaprakları , 2 adet orta boy havuç, 1 yemek kaşığı dolusu salça, tuz ve 2 adet kesme şeker
Yapılışı:
  1. Havuçları rendeleyin. 2 kaşık zeytinyağında öldürün. Üstüne doğradığınız ıspanak yapraklarını atın ve onları da sularını bırakıp çekene kadar pişirin. Salçasını, tuzunu ve şekerini atın. 2 dakika kadar karıştırın. İçiniz hazır.
  2. Şimdi yufkaları ıslatacağımız karışımı hazırlayalım. Bu karışımı çoğu börekte kullanırım ben. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu , yumurtanın akını ( sarısını böreğin üstüne süreceğiz) ve sütü bir güzel karıştırın.
  3. Tüm yufkaları üst üste koyun. Ortalarından keserek 4 eşit parçaya ayırın. Ve her 1/4'lük parçayı da 3'e ayırın. Böylece bir yufkadan tam 12 adet üçgen parça elde etmiş oluyoruz.
  4. Her parçaya karışım sıvısından sürün. Geniş tarafına iç harcını koyun. Yan kenarlarını içe katlayın ve gevşek bir şeklilde sarın. Sıvıyağla yağlanmış tepsiye dizin. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın. Ben genelde hazırladığım böreklerin yarısını pişirip yarısını da köpük kaba dizip , aralarına da naylon torba serip derin dondurucuya koyuyorum. Bir misafir geldiğinde hazır oluyor.
  5. Üstlerine yumurta sarısını sürüp, susam yada haşhaş tohumu ile süsleyin. 170 derecelik fırında 30 dakika pişirin.

30 Haziran 2008

Truffle - Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği -26


Çok güzel bir tarif. Hem sunumu, hem de lezzeti. Tabii ki de en önemlisi acayip kolay. Yaptıktan sonra az mı oldu acaba diye düşündüm ama yoğun bir tadı olduğu için çok fazla üst üste yiyemiyorsunuz zaten. Aman sakın yanlış anlaşılmasın sadece fotodaki kadar olmadı. :)))Bu sadece bir kısmı.
Hindistancevizi, kakao ve pudra şekeri ile süsledim. Ama siz pirinç patlağı, fıstık tozu gibi şeylere bulayıp servis yapabilirsiniz. Ben evde olan kolay şeylere buladım.

Malzeme:

  • 25o gr. bitter çikolata (sütlü de olabilir evde ne varsa )
  • 200 ml. krema (pınar hazır krema paketi)
  • 3 katlı hazır kakaolu kek. (en büyük olanından aldım.)
  • Üstü için kakao, pudra şekeri, hindistan cevizi

Yapılışı:

  1. Kremayı bir kaba alın , ısıtın. Altı çok kısıkta kalsın. İçine çukalatayı parçalayarak atın. İçinde karıştırarak eritin.
  2. Keki ister elinizle -ki çok çabuk parçalanıp ufalanıyor-ister robotta un ufak edin. Erimiş çikolatalı kremayı ilave edin. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında bekletin. Buzdolabında 3-4 saat beklesin.Ben bazen işim aceleyse derin dondurucu da sık sık kontrol ederek soğutuyorum (dondurmamak için)
  3. İyice katılaşan karışımdan ufak ufak parçalar alıp elinizle güzelce yuvarlayıp bir yere dizin. Sonra bir kısmını pudra şekerine , bir kısmını kakaoya, bir kısmını da hindistan cevizine bulayarak tabağa dizip servis yapın.