Pages

21 Haziran 2008

İrmiksiz Şekerpare - Şekerpare 2


Blog'um da hitsats diye bir istatistik sitesi var. (Kardeşim sağolsun) Acayip ilgimi çekiyor. Kim nereden gelmiş. Kim ne ararken beni bulmuş. Çoğu zaman girip bakıyorum. En çok arama yapılan tariflerden biri de irmiksiz şekerpare. Ben de yoğun istek üzerine :))))))) irmiksiz şekerpare yaptım ve yayınlıyorum. Tadı irmikli şekerpare kadar güzel oldu. Ondan biraz daha yumuşak oldu. Şimdi sırada fındıklı şekerpare var. Onu da deneyip yayınlamak istiyorum.

Bu arada tarif Ümit Usta'dan.

Malzemeler:

  • 1/2 kg un (2,5 bardak)
  • 150 gr pudra şekeri (ben bir bardak koydum.)
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 paket margarin. Tereyağla olursa eminim çok daha güzel olur. (125 gr tereyağ)
  • 125 gr sıvıyağ (yarım bardak sıvıyağdan biraz daha fazla)
  • üstüne koymak için fındık, badem ya da antep fıstığı, hindistan cevizi
  • Şurubu için 1 kg şeker, 1 lt su ve 1/4 limon suyu

Yapılışı:

  1. Öncelikle toz şekerle suyu bir tencereye kayup kaynatalım. Kıvamlanmasını bekleyelim. Yaklaşık 20 dk kadar. Limonu ekleyip altını kapatalım. Şerbet az görünmesin artıyor bile.
  2. Sıvıyağı bir kapta eritelim. Bir yumurta sarısını kenara ayırıp tüm malzemeyi karıştıralım. Yağ az çok olmuş önemli değil. Hamurunu azar azar koyarsanız kıvamını tutturursunuz. Hamur kulak memesi kıvamında olacak. Pudra şekeri yerine sakın toz şeker koymayın, şekerpareleriniz yayılır.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış bir borcama dizelim. Üstlerine yumurta sarısını sürelim. İsterseniz kürdanla üstlerini çizebilirsiniz. Ortalarına ister badem, ister fındık, ister antepfıstığı koyun. Bizim evde antep fıstığı vardı ben onu kullandım.
  4. 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişsin. Üstleri kızarana kadar. Fırından alıp kenarda 2 dakika kadar bekletip, soğuk şurubu kepçe yardımı ile üstlerine dökelim. Afiyet olsun.

18 Haziran 2008

Çikolatalı Dondurma

Evde dondurma yapayım diye düşündüm. Eşime de "1/2 kilo krema al" dedim. "Ne yapacaksın" dedi. "Dondurma yapacağım" dedim. "Yaa bu kadar kremadan dondurma olur mu ?" dedi (Algida yediğinde ne yediğini zannediyorsa :)))
Ben de kendimce bir dondurma tarifi yarattım. Tabii ki kremalı olana benzemedi ama fena da olmadı. Kremada kattım ama 200 ml'likten. Benim ki biraz muhallebi dondurması oldu :)))
Malzemeler:
  • 1/2 kilo süt
  • 3 kaşık dolusu un
  • 1 bardak şeker (şeker az gelirse tadına bakıp ekleyebilirsiniz.)
  • vanilya
  • 1 bardak süt- 1 paket krem şanti ile yapılmış şanti
  • 200 ml'lik krema
  • 1 büyük paket bitter çukulata
  • Süslemek için damla çukulata

Yapılışı:

  1. Unu ve sütü bir birine bir güzel yedirdim. İçine de şeker katarak muhallebi kıvamında pişirdim. Teflon tencerede pişirmedim. Çünkü içine el blandırı sokacağız. Yağ koymadığım için unu kavurmadım. Piştikten sonra vanilya ekledim.
  2. Yaptığım bu muhallebiye el blandırı daldırdım. Mikserle de çırpabilirsiniz. Ilınana kadar aralıklarla çırptım.
  3. Başka bir kasede şanti yaptım. Buzdolabında biraz da olsa sertleşmesini bekledim.
  4. Ilınmış muhallebiye önce parçaladığım çukulatayı döktüm karıştırdım. Sonra 200 gr krema döktüm tekrar çıptım. En son şantiyi de kattım. Yavaşça birbirine yedirdim. Kaplara bölüştürdüm. Üstünü damla çukulata ile süsledim. Buzlukta dondurdum.

17 Haziran 2008

Çikolatalı Kurabiye

Oğluşum okulda test gözmek için gece geç saatlere kadar kalınca bende okulda kalan ve çocuklara kurabiye yaptım. Sonra saat 21 gibi götürdüm, afiyetle yediler. Yazıklarım gece saat 22'ye kadar test çözüyorlar. İnşallah emeklerinin karşılığını alırlar.

Damla çukulatalar aslında üstüne konuyordu . Ben içine kattım. Eridilerde hafifçe. Çok lezzetli oldu kurabiyeler.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı nişasta
  • 2.5 bardağı un , eğer hamur isterse daha fazla un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • kabartma tozu ve vanilya.
  • yarım su bardağı damla çukulata

Yapılışı:

  1. Margarin eritilerek , tüm malzeme ile karıştırılır. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edilir. Gerekirse un takviyesi yapılır.
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp , yuvarlanarak yağlanmış tepsiye dizilir. 150 derece 20-25 dakika pişirilir. Çıkınca eleğe konmış pudra şekeri ile süslenir.