Pages

31 Mayıs 2008

Baharatlı Yoğurt


Kolay bir meze veya kahvaltılık da denebilir. Valla ben kahvaltıda yedim ve yedirdim. Ama meze olarak da ikram edilebilir. Süper basit bir tarif. Ben deneme amaçlı yaptığım için az yaptım ama siz istedğiniz kadar yoğurt miktarını arttırabilirsiniz.

Yaklaşık bir bardak yoğurdu havlu kağıt serdiğiniz bir tel süzgecin içine oturtun. 1 saat kadar bekletin süzülsün. Daha sonra yoğurdu 1 çay kaşığı kadar tuz ile tuzlayın.
Küçük bir cam şişeye sırası ile bir çay kaşığı baharat, bir tatlı kaşığı yoğurt koyarak üst üstü yığın. Ben baharat olarak kırmızı pul biber, kekik, nane ve biberiye kullandım. En son üstüne zeytinyağı koyup buzdolabında dinlendirin.

Havuçlu Kek'ten Pasta



Çok sık yaptığım bir tarif daha. Çok güzel oluyor ama havuçlu kek. Herkeslere tavsiye ederim. Üstündeki süslemeler oğluşuma özel. Normalde kremasını direk üstüne dökerim ama bu sefer dökmek istemedim. Gıda boyaları ile oğluşuma sürpriz yaptım. Siz yaparken kekin üstüne direk kremayı dökersiniz. Ayrıca krema yapmak zorunda da değilsiniz. Havuçlu keki direk ikram edebilirsiniz.
Ben krema diyorum ama aslında muhallebi ve ben bu muhallebiyi bir çok yerde kullanıyorum. Krem şanti yerine benim yaptığım krema daha doğalmış gibi geliyor. O yüzden krem şanti kullandığım bir çok yerde ben bu muhallebiyi kullanıyorum.

Malzemeler:
3 yumurta
2 bardak un
1.5 bardak toz şeker
2 bardak havuç rendesi (yaklaşık 4 havuç)
yaklaşık 1 bardak ceviz
1 tatlı kaşığı zencefil, 2 tatlı kaşığı tarçın
1 bardak sıvı yağ
1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya

Kreması: yarım litre süt, 2 yemek kaşığı dolusu un , 1 bardak şeker, 1 paket vanilya, 1 yemek kaşığı tereyağ

Hazırlanışı:
Yumurtaların beyazlarını ayırıp, şekeri katıp, mikserle çırpın. Daha sonra havuç ve ceviz hariç tüm malzemeyi ekleyip karıştırın. En son havucu ve cevizi de atıp karıştırın. Kek kalıbınız yağlayıp, unlayıp malzemeleri dökün.
Ben kekimin bir kısmını muffin kalıplarına bir kısmını da kalp şeklindeki kalıba döktüm. 170 derecede yaklaşık 30 dakika pişsin. Muffin kalıplarına dökerseniz 20 dakika da pişerler, dikkat edin.

Kremasının yapılışı: Unu , sütü ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pofurdamaya başlayınca karıştırıp 2 dakika daha ocakta tutun. Ocaktan indiririr indirmez içine vanilya ve yağı katın. El blendırını veya mikseri içine daldırın. En az 10 dakika çırpın. Daha sonra kekin üstüne dökebilirsiniz. Eğer gıda boyası ile renklendirmeyi düşünür iseniz, içine kürdanın ucu ile gıda boyası katabilirsiniz.

30 Mayıs 2008

Pideli Köfte


Bir kolay tariflerden sonra gerçekten tembel olduğumu anlayacaksınız.:)) Napalım canım ben çalışan bir anneyim. Dolayısıyla çoğunlukla kolay tariflere kaçıyorum. Yaprak sarma yaptığım da var tabii ki. Fotosu çekildi de henüz yazmaya fırsat bulamadım biliyorsunuz yaprak sarmada çok teferruat var. Biz dönelim yine pideli köftemize. Adım adım yazmaya gerek yok çünkü çok basit.
Marketten pide alıyorsunuz ve onları yaklaşık 3 cm. boyunda karelere kesiyorsunuz. sonra domates sosu ile ıslatıyorsunuz. Ben domates sosunu 2 yemek kaşığı salça , 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 su bardağı domates suyu ve yaklaşık 1 çay bardağı sudan yaptım. Tuz koymadım.Yağı erittim, üstüne salçayı koydum iki çevirdim domates suyu ve su ekledim.
Yanmaz tavada veya ızgarada köftelerinizi, biberinizi ve domateslerinizi yağsız pişiriyorsunuz ve de pidelerin üstüne diziyorsunuz. Yanına da yoğurt yemek bitti gitti. Ben tekrar tereyağ kızdırıp dökmedim. Bu kadar kolestrol yeterli olur diye. Afiyet olsun.

28 Mayıs 2008

Fırında Balık Menüsü



Bizim evde balık çoğunlukla böyle pişer. Bir çırpıda bir çok lezzet. :) Bazen balıklar torbaya girer. Yaz aylarında ise bazen elektrikli ızgara da pişer. Bir de kış mevsimi ise yanına sütle ezilmiş sade tahin helvası eklenir. Balık , patates, soğan, bazen domates ve biber. Bir de yanında fırında helva. Tam bir balık menusü.

Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyorum. Balıkları herhangi bir işleme tabii tutmadan yağlı kağıdın üstüne seriyorum. Soğanlar kabukları ile birlikte ortadan iki kesilmiş ve tepsiye öyle konmuş durumda. Poşete soktuğunuz balıkların yanına da patates, soğan, biber, domates koyabilirsiniz.

Sadece patatesleri kabukları ile birlikte güzelce yıkıyorum. Kalın kalın dilimliyorum. Bir kapta zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber, kekik ve naneyi karıştırıp patatesleri bu sosa bulayarak tepsiye diziyorum. Fırında amerikan patatesini et yemeklerinin yanında da servis yapıyorum. Bu tip pişen patatesi bizim diyetisyenimizde önermişti.

26 Mayıs 2008

Sahte Su Böreği


Tabii ki su böreğinin tadında olması mümkün değil ama, gerçekten çok yakın. Son derece lezzetli börek . Aslında biraz daha yağlı yapsak daha çok benzeyecek su böreğine. Aman canım , bu kadar yağla da güzel. Deneyin, hoşunuza gidecek.


Malzemeler:


  • 5 yufka

  • 1 tabak dolusu yağsız beyaz peynir

  • yarım demet maydanoz ( bol maydanoz)

  • 2 şişe maden suyu

  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 yumurta

Yapılışı:


  1. İnce ince kestiğiniz maydanoz ile peyniri karıştırıp bir tarafta bekletin.

  2. 30 cm’lik kare borcamı yağlayın. 1 bütün yufkayı tepsiden sarkacak şekilde yayın. 2. yufkayı ortadan ikiye bölün. Kırıştırarak tepsiye sırayla serin. Üstüne tabaktaki peynirin 1/3’ünü koyun. 3. yufkayı da 2’ye bölün. Onu da kırıştırarak tepsiye koyun. Yine 1/3 oranında peynir koyun. 4. yufkayı da aynı şekilde koyun ve kalan peyniri koyun.

  3. Tepsiden sarkan kısımlar içeri katlayın. En üste son yufkayı koyun ve kenarlarını tepsinin altına sokuşturun. Kare kare şeklinde dilimleyin.

  4. 2 adet sodayı, 2 adet yumurtayı ve yağı bir kapta çırpıp üzerine bir kaşık yardımı ile eşit miktarda dağıtın. Bir süre bekletin ki (yaklaşık 30 dakika ) yufkalar sıvıyı bir güzel emsin.

  5. 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Üstünün sodadan dolayı çok kızarmasını beklemeyin.

25 Mayıs 2008

Hazır Kremalı Mantar Çorbalı Tavuk



Bu tarif sanıyorum Sofra dergisinin 2006 yılı Ekim ya da Kasım sayısında idi. Bir kere denedim , müdavimi oldum. Benim çevremde bu yemeği yiyen herkeste müdavimi olmuş durumdadır. Çok lezzetli ve çok kolay. Benim gibi tembeller için yani.:)) İkram yemeği olarak da kullanıyorum. Üstüne üstlük içinde sebze de var. Daha ne olsun :))

Malzemeler:
  • 4 adet kalçalı tavuk budu ( yada beyaz eti de olur )
  • 1 adet Hazır kremalı mantar çorbası
  • 2 adet büyük boy kabak (kışın ıspanak kullanabilirsiniz)
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 adet 200 ml 'lik krema
  • 1 tabak dolusu kaşar (ben eski kaşar kullandım üstüne bu nedenle görüntü bu şekilde)
Yapılışı:
  1. Havucu ve kabağı rendeleyin.Bir kapta kremalı mantar çorbasını, havucu, kabağı, kremayı bir güzel karıştırın.
  2. Tavukları küp küp doğrayın. ,Kremalı harcın içine katın bir güzel bir bine karıştırın. Fırın soğuk olsun . 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Harcın üstü hafifçe kızaracak. Su falan koymayın. 
  3. 30 dakika sonrasında , tavuklar pişirince kaşar rendesini üzerine paylaştırın. Bir 10 dakikada kaşarlar kızarana kadar pişsin. Sıcak servis yapın.