Pages

23 Mayıs 2008

Karnıyarık

Yaz geliyor ya ben patlıcanla tekrar buluşacağım için çok mutluyum. Eşimde çok mutlu. Ama oğluşum değil :(( Oğluşumun neredeyse tek sevmediği sebze patlıcan. Patlıcanla ilgili bir yemek yaparsam mutlaka yanında başka yemek daha yapıyorum. Ama patlıcandan da vazgeçmiyorum. Zaman zaman burada patlıcan yemekleri göreceksiniz.

Malzemeler:
  • 6 adet patlıcan ( 3 kişilik aile iki gün yiyecek ya ondan )
  • 2 orta boy soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 3 adet biber
  • yarım kilo kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • süslemek için tekrar domates ve biber, kızartmak için yağ

Yapılışı:

  1. Patlıcanları alacalı soyup ve karınlarına bir çizik atıp, tuzlu suda en az yarım saat bekletin. Bir kaç kere yıkayın. Havlu kağıtla kurutup kızgın yağda kızartın.
  2. Kızarmış patlıcanlarınızı tepsiye dizin. Kestiğiniz yerden karınlarını bir güzel açtırın.
  3. İçini yapmak için kıymayı 2 kaşık yağda en az 10 dakika kavurun.Üstüne ince ince kestiğiniz 3 adet biberi ve yemeklik doğradığınız 2 adet orta boy soğanı atın ve 3-4 dakika daha kavurun. Küp küp doğradığınız 2 adet orta boy domatesi de atıp domatesler renk değiştirene kadar 3-4 dakika daha kavurun. Kıymalı harcınız hazır. İsterseniz içine maydanoz da katabilirsiniz.
  4. Kıymalı harcı patlıcanlara doldurun. Üzerlerine kesilmiş domates dilimi ve biber koyun. Bir kasenin içinde 3 yemek kaşığı salçayı su ile güzelce birbirine yedirin. Bu sosu patlıcanların üzerinden itibaren tepsiye dökün. Patıcanların seviyesine kadar, geçmeyecek şekilde su koyun. 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.

Patatesli Bulgur Pilavı


Bulgur pilavının beyaz pirinç pilavına göre daha sağlıklı olduğunu öğrendiğimden beri sık aralıklarla bulgur pilavı pişiriyorum. Ama oğluşum bu duruma isyan etti sonunda. Ben de onu kandırmak için patatesli bulgur pilavı yaptım. Sorun bakalım başarılı oldum mu ? Evet bu sefer oğluşumu ikna edebildim. :)))

Fotodaki bulgur pilavı süsleme bana ait değil. Ne yazık ki ben görsel sanatlara pek yatkın değilim , hiçte süsleme işlerini beceremem.

Malzemeler:
  • 1 orta boy patates
  • 2 adet biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • Varsa 1 çay bardağı domates suyu yoksa 2 adet büyük boy domates ve 2 yemek kaşığı salça
  • 2 bardak bulgur pilavı
  • 3,75 bardak su (domates suyu olduğu için tam iki katı olmasa iyi olur.)
  • tuz, karabiber ve bolca nane (2 yemek kaşığı dolusu atarım ben) ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Patatesleri minik minik , küp küp doğrayın ve az yağda kızartın.Sonra havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın.
  2. Soğanları yemeklik, biberleri ince ince doğrayın. Zeytinyağında bayıltın. Biberden dolayı öldürseniz daha iyi olur :))
  3. Domates suyunu katın. 2 dakika kadar kaynasın. Üstüne bulguru katın 1-2 dakika kavurun. Üstüne kaynamış suyu ilave edin.
  4. Su yemeğin içinde kaynayınca altını kısın ve kızarmış patatesleri ilave edin. Benim patateslerim içinde tekrar pişmesin, kızartma tadı kalsın derseniz yemek piştikten sonra da içine katıp karıştırabilirsiniz.
  5. Tuzunu , karabiberini ve nanesi de katıp kapağını kapayın. Suyunu çekince pişmiş demektir.

21 Mayıs 2008

Bursalıanneler Kurabiyesi- Doğum Günü Kurabiyesi


Bursalıannelerden arkadaşım Deniz; kendi doğum gününde bize sürpriz yapmış. Hepimize çocuklarımız ve bizim adlarımızın olduğu kurabiyeler hazırlamış. Kurabiyeler kalp şeklindeydi ve çok şıktı. Tadı da ne zamandır yediğim en güzel kurabiye tadındaydı. Yani o kadar güzeldi . :)))
Bizim Deniz'in doğum gününde ona sürpriz hazırlamamız gerekirken o bize çok güzel bir sürpriz yaptı ve bizim ağzımız kulaklarımızda dolaşmamıza sebep oldu. Buradan da kendisine çok teşekkür ederim.

Kurabiye tarifini pastaci.blogspot.com'dan almış. Ben sadece kurabiye kısmını yapabilirim. Benim becerim o kısma kadar yeter ne yazık ki :(( Üst kısmı beni aşar. Buyrun Deniz'in ağzından kurabiye ile ilgili teknik bilgiler ve alttada kurabiye tarifinin olduğu link. Hepimize afiyet olsun.

"Ben bu tarifte birkaç küçük değişiklik yaptım yalnız.Karbonat yerine kabartma tozu koyuyorum aynı ölçüde, buğday nişastasını bir miktar olarak yazılmış yaklaşık 200\250 gr.kullanmanız gerekiyor yoksa hamur bir türlü toparlanmıyor.Bu kadar çok nişastanın üzerine birde çok ince yaparsanız kurabiyelerin kırılıp ufalanma riski mevcut,hatta garanti, tecrübeyle sabittir.
Üzerini ise şeker hamuru ile kapladım,isimleri yazmak için ise royal icing ya da yazı şekeri denilen yine aynı linkte tarifini bulabileceğiniz malzemeyi kullandım.Ben kurabiyelere şeker hamurunu yapıştırmak için glikoz değil bal kullanıyorum.Bir yemek kaşığı balı biraz ılık suyla inceltip kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla sürüyorum herhangi bir sorun yaşamadım şimdiye kadar. "

19 Mayıs 2008

Balık Çorbası


Geçen gün Fener balığı aldım. Başından çorba, vücudundan kavurma yapabilmek için. Başını ayırıp haşladım. Etlerini de sotelik doğrayıp , zeytinyağla , limonla, tuzla, karabiberle bekletmeye aldım. Kapı çaldı kapıya yöneldim. Mutfağa bir döndüm ki bizim komşu kedi balıklarla haşır neşir. Allah'tan kafayı haşladığım tencerenin kapağını kapatmışım. Komşunun kedisi olmasına rağmen içine sinmedi ve kedilere terbiyeli fener balığı ikram ettim :)) Bizde sadece çorbaya kaldık :((

Malzemeler:
  • Mümkünse fener balığı başı ve biraz da vücudundan veya kırlangıç balığı. İkisi de çorba için çok uygundur. Tabii mezgit, levrek gibi beyaz etli balıklarda olabilir.
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 avuç pirinç
  • 1 /4 demet maydanoz
  • 1 adet limon,
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Balığı 4 bardak su ile haşlayın. Sonra balığı haşlama suyundan çıkarın. Balıkları minik minik parçalara ayırın.
  2. Havucu rendeleyin. Patatesi minik minik küplere ayırın. Soğanı yemeklik doğrayın. Soğanı başka bir tencereye alıp 2 yamek kaşığı zeytinyağında hafifçe bayıltın. Sonra balığı haşladığınız suyu ve 2 bardak ilave suyu havucu, patatesi, pirinci , ince ince kestiğiniz maydanozu ve balıkları katın. Tuzunu biberini de atın. Pirinçler yumuşayınca çorbayı kapatın.
  3. Bir kasede 1 yumurtanın sarısını ve bir limon suyunu iyice çırpın. Yaklaşık 10 dakika kadar soğutulmuş balık çorbasına azar azar katın. Terbiye yapmış oluyoruz. Çorbanız servise hazırdır.