Pages

16 Mayıs 2008

Salçalı Ekmek

Bizde pazar kahvaltıya özel bir şeyler yapmak sanki şarttır. EEE bir sürü kahvaltılık tarifide yok ki . Ne yapacağımı bilemiyorum çoğu zaman. Sizde benim gibi kahvaltılık tarifi arayanlardansanız size bir alternatif kahvaltılık tarifi

Malzemeler:
  • Bayatlamış ekmek dilimleri ( ki bende pek olmaz. Benim ekmekler çoğu zaman deepfreeze de . O yüzden ben taze ekmekle yaptım.)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • ince dilimlenmiş maydanoz
  • Kekik, nane, tatlı toz biber , seviyorsanız kırmızı pul biber

Yapılışı:

  1. Malzemelerin hepsini birbirine bir güzel yedirin. Koyu bir malzeme elde ettiyseniz biraz sütle açabilirsiniz. Ekmek dilimlerini içine arkalı önlü şekilde batırın.
  2. Teflon tavada ben yağ koymadan kızarttım. Biraz yağ koyarsanız , kolestrol sorunu olmayanlar , çok daha güzel olur. Böyle bir görüntü gibi olmaz. :))

Sütlü İrmik Helvası

Bizim evde zırt pırt pişen bir tatlıdır. Sanki puding yapar gibi biz irmik helvası pişiririz. Oğlum bayılır. Siz kurabiye, kek pişirmek istersiniz , O tutturur ki irmik helvası . Benim irmik helvasındaki kuralım 1-2-3 kuralıdır. Yani 1 bardak şeker , 2 bardak irmik, 3 bardak süt. Miktar artacaksa bu oranda malzemeyi arttırabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 bardak şeker, 2 bardak irmik, 3 bardak süt ( bunun bir bardağı su da olabilir)
  • Dolmalık fıstık, ceviz , tarçın
  • 2 kaşık tereyağ, 2 kaşık sıvı yağ
Yapılışı:
  1. Bir tencerede süt ve şekeri karıştırıp altını yakın.
  2. Yağları erittikten sonra, irmiği ve dolmalık fıstığı tencereye atın rengi değişene kadar hatta biraz koyulaşana kadar kavurun. Bu süre yaklaşık süt ve şekerin kaynama süresine denk gelecektir. Hani Türk insanı 1 bardak ayranı bir adet tost ile bitirmeyi becerir ya aynen öyle:))
  3. Kaynayan sütlü şerbeti, altını kapattığınız irmiğin üstüne uzak durarak dökün. Çünkü irmik ve süt foşurdayarak kabaracaktır.
  4. Altını açıp cevizleri içine atın.Veya isterseniz sadece üstünü de cevizlerle süsleyebilirsiniz. Eğer helvanızı yumuşak istiyorsanız irmik fokurdar fokurdamaz altını kapatın. Kapağını örtün. O sütünü yavaş yavaş çekecektir. 20 dakika sonra servise hazırdır. Şu anda çok aç olduğum için kokusu burnuma geldi resmen.:)) Ben en iyisi gidip yiyeyim .:))

15 Mayıs 2008

Tam Buğday Unundan Peynirli Poğaça


Ailecek rejimdeyiz ve beyaz un pek fazla yemeyeceğiz ya ben de tam buğday unu ile beyaz un karışımından poğaça yaptım. Tüm unu tam tahıllı undan yapma riskini göze alamadım. Tabii ki sadece beyaz undan yapılan poğaçaya benzemedi ama fena da olmadı yani.

Malzemeler:
  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
  • 125 gr margarin
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 bardak yoğurt
  • 2 bardak tam buğday unu
  • Alabildiğine beyaz un
  • Çörek otu, susam , haşhaş tohumu
  • İçi için: 1 tabak dolusu yağsız beyaz peynir ve ince ince kesilmiş maydonoz

Yapılışı:

  1. Beyaz un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Sonra azar azar kulak memesi kıvamına gelene kadar un katarak hamuru yoğurun. 15 dakika kadar bekletin
  2. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak elinizde açın. İçine içini koyup ister yarım dolunay , ister yuvarlak şekilde kapatın. Tepsiye dizin.
  3. Üstüne yumurta sarısı sürün ve ister çörek otu, ister susam , ister haşhaş tohumu koyun.
    200 derecede üsteleri kızaran kadar pişirin.

Kıymalı Yumurta

Evde fotoğraf çekmeden yemek yiyemez olduk. Eşim kıymalı yumurta fotoğrafını çekince “yok artık” dedi. “Bunu da yayınlamayacaksın inşallah blogunda”. “Yooo” dedim “yayınlayacağım”. Arada bir hatırlatma da yapmak gerekiyor. Bir çok şeyi yapmayı biliyoruz ama bir şeylere takılınca diğer şeyleri unutuyoruz. Ben kıymalı iç hazırladığımda ertesi günün sabah kahvaltısı için biraz ayırıyorum. Sonra kıymalı harcın üstüne yumurtaları kırıyorum. Oluyor kıymalı yumurta

Malzeme ve yapılışı :

Yarım kilo kıymayı 2 kaşık sıvı yağda en az 10 dakika kavurun. Üstüne ince ince kestiğiniz 3 adet biberi ve yemeklik doğradığınız 2 adet orta boy soğanı atın ve 3-4 dakika daha kavurun. Küp küp doğradığınız 2 adet orta boy domatesi de atıp domatesler renk değiştirene kadar 3-4 dakika daha kavurun. Kıymalı harcınız hazır. Bu harcın 2/5’ini bir tavaya alın. Üstüne kişi sayısı kadar yumurta kırın. Biz evde üç kişiyiz de :)) Yumurtaları kırdıktan sonra üstünü kapakla örterseniz yumurtaların üstünü beyaz bir zar örter.

Zeytinyağlı Enginar



Enginarla ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum. Benim eşim İç Anadolu çocuğu . Yeni evlendiğimizde enginar menginar bilmezdi. Evliliğimizin ilk yıllarında Pazar alışverişini eşim yapardı. O yıllardan birinde , enginar mevsimi geldiğinde eşime sürekli enginarın çıkıp çıkmadığını soruyorum. Eşimde bana enginarın halen çıkmadığını söylüyordu. Bir gün balkondan bakarken yan komşumun eşini gördüm. Elinde enginarlar. Hemen “ AAA Mete amca enginar çıkmış mı?” dedim . O da bana “ne çıkması kızım bitiyor enginar zamanı” dedi. Akşam tabii ki eşimle aramda son derece sıcak bir konuşma geçtiğini tahmin edebilirsiniz :)) Ama artık eşimde bir enginar tutkunu. O da çok severek yiyiyor enginarı

Malzeme:
  • 4 adet enginar
  • 1 adet irice soğan, 3 -4 diş sarımsak
  • 1 büyük patates
  • 1 büyük havuç
  • 1 avuç bezelye
  • 1 limonun suyu
  • 3 adet kesme şeker, tuz
Yapılışı
  1. Havuçları ve patatesleri parmak parmak, soğanı yemeklik , sarımsağı ince ince doğrayın. Soğanı ve sarımsağı genişçe bir tencereye alıp 1 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Üzerine enginarları oturtun. Bezelyeleri , havuçları, patatesleri ister enginarın üstüne , ister enginarların yanına koyabilirsiniz. Servis yaparken üstlerine yerleştirmeniz yeterli.
  2. Üzerine 2 bardak su, 1 limonun suyunu, şekeri ve tuzunu da ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte kadar pişirin. Yemek piştikten sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağını üzerinde gezdirin.