Pages

9 Mayıs 2008

Mantar Çorbası


Süper bir çorba. Tabii mantar severler için. Ben pek ikram çorbası olarak kullanmıyorum çünkü seveni var sevmeyeni var. Krema da katmıyorum. Un ve süt çorbaya krema lezzeti veriyor zaten

Malzemeler:
  • 10- 12 adet mantar
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 küçük soğan varsa 1 adet pırasının beyaz kısımları
  • 1 bardak süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber ve tuz
Yapılışı:
  1. Mantarları ince ince kesip bir küçük tencerede haşlayın
  2. Çelik tencerede ince ince doğradığınız soğanları tereyağ ve sıvı yağ ile kavurun. Yaklaşık 3-4 dakika. İçine unu katıp kavurmaya devam edin. (2-3 dakika) . Ocağın altını kapatıp tencerenin içine 2 bardak su ile birlikte el blendırı daldırın. İyice karıştırdıktan sonra yine 2 bardak su ilave ederek tekrar ocağa oturtun. Üstüne mantarları ve 1 bardak süt ilave edin. Tuzunu da tabii.
  3. Kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha kısık ateşte tutulduktan sonra servise hazırdır.

Ebegümeci Yemeği


Ot yemeklerini severek yemenin yanında sağlıklı olduğunu düşündüğüm için çokça pişiririm.Ebegümecileri pazardan aldım. Daha sonra yemekbiz yahoo grubumda ebegümecileri kendimizin toplamasının daha doğru olduğu, eğer pazarcıya güvenirsek pazardan da alınabileceği yazıldı. Ebegümeci çok temiz olmayan yerlerde de yetişebiliyormuş. Ama ben yemeği yapmıştım bile ve üstüne üstlük afiyetle de yemiştik.


Malzemeler:
  • 1 büyük bağ ebegümeci
  • 1 büyük soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 kaşık kadar domates suyu
  • 1 avuç dolusu pirinç
  • Zeytinyağı, tuz

Yapılışı:

  1. Ebegümecileri yıkayıp tuzlu ve sirkeli suda 15 dakika kadar bekletin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları 3-4'e bölün. Doğradığınız ebegümecileri, soğanı, sarımsakları, pirinci, domates suyunu, tuzu ve üstünde su görünecek kadar suyu ilave ederek kısık ateşte pişirin.
  3. Yemek piştikten ve altını kapattıktan sonra üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.

8 Mayıs 2008

Kaşarlı Mantar Sote

Mantarı kim sevmez diyeceğim ama sevmeyen tanıdıklarım var. Bence mantar ve kaşarın girdiği her şey çok güzel oluyor. Oğluşum da yemeği yerken anne ben mantarı çok seviyorum diyordu. Et yemeklerinin yanına yapabileceğimiz veya böylece yiyebileceğiniz bir yemek.

Malzemeler:
  • 400- 500 gr. mantar
  • 2 biber
  • 1 büyük doğan
  • 2 adet büyük domates
  • İnce ince dilimlenmiş kaşar
  • kekik, tuz,karabiber
Yapılışı:
  1. Soğanı ve biberi ince ince doğrayıp tavada zeytinyağı ile birlikte kavurun.
  2. İçine kabuklarını soyduğunuz ve küp küp doğradığınız domatesi koyun. 2 dakika sonra dilimlediğiniz mantarı da ilave edin. Mantarlar suyunu bırakıp çektikten sonra altını kapatın.
  3. Soteyi borcama koyup 10 dakika fırınlayın. Fırını kapattıktan sonra kaşarları üstüne koyup fırının ağzını kapatın.Kaşarlar fırının sıcaklığı ile erisin. Fırını tekrar çalıştırmaya gerek yok. Servise hazır.

Tavuklu Salata


Tavuklu salata benim için balıklı salata ile hemen hemen aynı. Tek fark bu salata da roka yerine taze nane var. Tabii birde balık yerine tavuk var. :)) Taze nane hoş bir aroma veriyor salataya. Koymak zorunda değilsiniz.

Ben bazen 3 but haslayıp kemiklerinde ayırıp derin dondurucuya koyuyorum. Haşlanmış tavuk suyundan çorba yapıyorum. Derin dondurucuya attığım haslanmış tavuktan daha sonra misafire tavuklu pilav, tavuk salatası veya tavuklu börek yapabilirsiniz. Benim derin dondurucuda zaten yok yok. Balıklı salataya benzer. Balıklı  salatanın tarifi için aşağıda ki linke tıklayabilirsiniz.

http://durutarifler.blogspot.com/2008/03/balkl-salata.html

Malzemeler:


  • 2 adet tavuk butu yada 1 adet göğüs eti  
  • 1 adet havuç
  • 1/2 adet iceberg tipi marul
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 küçük konserve mısır
  • 1/2 demet taze soğan
  • Sosu için 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. 
  • 1 yemek kaşığı mayonez

Yapılışı:

Marulu, taze soğanı, naneyi doğrayın. Ben marulu biraz kalın doğrarım hatta elimle kırarak koyarım.
Havucu salatalık soyma aleti ile ince ince dilimleyin. Yani üstten havuca 90 derece açı ile kesikler atıyorum.
Doğranmış sebzeleri salata kasesine koyun. Mısırları ve balığı da atıp karıştırın. Üstüne sosunu ekleyin 1 yemek kaşığı kadar mayonez gezdirin.




5 Mayıs 2008

Çıldır

Ben bu böreği mi desem , omleti mi desem ne desem genelde pazar kahvaltısında yapıyorum ama haftasonu ara öğününde de olabilir. İsminin Çıldır olmasının nedeninin o kadar ot ayıkladıktan sonra insanın çıldırmamasının mümkün olmamasından kaynaklandığı yazıyordu. :))
Ben tüm otları pazardan aldığımda yıkıyorum. Sirkeli tuzlu suya basıyorum . Sonra kurutuyorum. Sonra onları buzdolabı poşetlerine koyup bir de oğluşumun etiketlerinden üzerine yapıştırıp derin dondurucuya atıyorum. Böylece ben bir kere çıldırıyorum.

Ben bu tarifi ege taraflarındaki bir gazetenin pazar ekinden bulmuştum.Ama şimdi gazateyi hatırlayamıyorum. Bol yeşillikli bri omlet buyrun bakalım. Fotonun dumanı üstünde :)

Malzemeler:
  • Yarım demet pazı
  • çeyrek demet ısırgan otu
  • 1 demet ıspanak
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 demet taze soğan
  • 3 kaşık dolusu tepeleme un
  • 3 adet yumurta
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:

  1. Tüm sebzeleri küçük küçük kesin. Büyükçe bir kaba koyun. Üstüne yumurtaları kırın. Unu, tuzu, karabiber, kırmızı biber koyun.Bir güzel karıştırın.
  2. Büyükçe bir teflon tavayı çok az yağlayın. Kek kabı yağlar gibi. Tüm malzemeyi dökün ve karıştırmayın. Bir tarafı pişince bir kapak yardımı ile çevirin ve öteki tarafını pişirin . Afiyet olsun

Ayvalı Tart


Evde 2 tane ayva kalmış, suratlarına bakan yok. Yanından elmalar, portakallar ee zaten şimdi erik falanda çıktı. Gelen geçen onları alıyor. bizim ayvalar boynu bükük duruyorlar. Ben de ne yaparım diye düşündüm. Elmalı tart yaptığım gibi , ayvalı tart yaptım. Yanlız kürdanın ucu ile kırmızı gıda boyası ekledim. Kırmızı renk te ayvaya yakışıyor canım , napayım.

Malzemeler:
Tart için :
  • 1 yumurta
  • 2 bardak un
  • 100 gr margarin, 3 kaşık sıvı yağ
  • vanilya
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
Üzeri için:
  • 2 büyük ayva
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • kürdan ucu ile kırmızı gıda boyası (şart değil)
Yapılışı:
  1. Tüm tart hamurunu karıştırıp ,yoğurduktan sonra isterseniz 15 dakika dinlendirebilirsiniz. Kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur bilindiği gibi. Tart kabınız varsa tart kabına yoksa benim gibi kelepçeli kalıba kenarları yüksek olacak şekilde bir güzel yerleştirin
  2. Bu arada ayvaları ister robatta parçalayın ister rendeleyin. Teflon tavaya koyun, üstüne şekerini ve tarçını ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra kırmızı gıda bayası koyabilirsiniz.
  3. Tart hamurunu 170 derecede 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp , üstüne içini yaydıktan sonra tekrar 15 dakika daha pişirin. Üstüne tel süzgeçte pudra şekerini serperek süsleyin. (Bu ayrıntıyı varya daha 4-5 sene oldu ben öğreneli. böylece daha homojen bir pudra şekeri dağılımı oluyor.)

Şekerpare


Şekerpare tatlısı çok güzel olur çok. Yapımı kolay , yemesi güzel bir tatlıdır. Yanliz şekerpareye irmik katmaz iseniz çok yumuşak oluyor işte ben o şekerpareyi sevmiyorum. Bizim işyerinde ki şekerpare irmiksiz yapıldığı için hemen dağılıveriyor. Hafif böyle sert olması gerekli bence. Ben bir de içine hindistancevizi katıyorum ki gerçekten çok güzel oluyor.
Malzemeler:
  • yarım kilo un
  • 1 bardak pudra şekeri
  • yarım bardak irmik
  • 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 125 gr yani yarım paket margarin
  • yarım bardak sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu hindistan cevizi
  • üstünü süslemek için öncelikle fındık, yoksa ceviz ya da badem
  • Şerbeti için 1.5 kilo şeker, 1 litre su ve yarım limon suyu

Yapılışı:

  1. Öncelikle şerbetini yapıyoruz. Tozşekerle suyu bir tencereye koyup , kaynatıp inmesine yakın limon suyu sıkıyoruz. Bir kenarda soğumasını bekliyoruz.
  2. Fındıklar ve bir yumurtanın akı hariç diğer tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Unu yanlız yavaş koyunda çok da sert bir hamur olmasın. Margarini kısık ateşte eritip koymanız daha iyi olur. Hamuru yoğurduktan sonra isterseniz dinlendirebilirsiniz. Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olacaktır. Zaten irmik bunu sağlayacaktır.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp , elimizle yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. Yumrtanın akını üstlerini sürüyoruz. Hepsinin ortasına birer fındık yerleştiriyoruz.
  4. Şekerpareleri 170 derecelik fırında , üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirelim. Fırından çıkınca 2 dakika kadar bekletip hemen şerbetini üstüne dökelim. Şekerpareler sıcak, şerbet soğuk olacak.

4 Mayıs 2008

Şişko Hamur veya Kedi Bacağı


Bu hamurun bence bir çok adı olabilir. Benim bildiğim isimler bunlar. Pazar sabah kahvaltısına, cumartesi ikindiye veya akşam eve geldiniz yemek yok kahvaltı edeceksiniz. Hop bunu hemen yapabilirsiniz . Hem pratik hem lezzetli. Tek kötü tarafı yağda kızarması. Bizim hamurlarımızı şekli oğluşum tarafından tasarlandı. Aslında baklava dilimi şeklinde ve baklava diliminden biraz daha büyük keserseniz daha yumuşak olur.

Malzemeler:
  • 4 kaşık dolusu yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta, bir tutam tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • İsteğe bağlı olarak eskimiş peynirler ve maydanoz
Yapılışı:
  1. Tüm malzemeyi karıştırıp açılacak hamur kıvamında bir hamur yoğurun. Evde kalmış peyniriniz de varsa katabilirsiniz . Maydanozda içine güzel yakışır.
  2. Hamurdan parçalar koparıp yarım cm. kalınlığında açın. Daha sonra bıçak yardımı ile kesin. Kızgın yağda arkası önü pembeleşinceye kadar pişirin.
  3. Çok pişirmez ve hamurlarınızda çok küçük olmaz ise daha yumuşak bir hamur olur.