Pages

28 Mart 2008

Balıklı Salata


Başlığın aslında ton balıklı salata olması gerekiyordu. Ama ben bu salatayı bir gece yenmeyip kalan çupra balığı ile yaptığım için adı balıklı salata oldu. Sizde bu salatayı yenmeyip kalan büyük beyaz etli balıklar ile yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 adet beyaz etli balık yada bir kutu konserve ton balığı
  • 1 adet havuç
  • 1/2 adet iceberg tipi marul
  • 1/2 demet roka
  • 1 yemek kaşığı kadar mayonez
  • 1/2 küçük konserve mısır
  • 1/2 demet taze soğan
  • Sosu için 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuz belki nar ekşisi bile olabilir.
Yapılışı:
  1. Marulu, taze soğanı, rokayı doğrayın. Ben marulu biraz kalın doğrarım hatta elimle kırarak koyarım.
  2. Havucu salatalık soyma aleti ile ince ince dilimleyin. Yani üstten havuca 90 derece açı ile kesikler atıyorum. (Mühendis tarifi ancak bu kadar olur)
  3. Doğranmış sebzeleri salata kasesine koyun. Mısırları ve balığı da atıp karıştırın. Üstüne sosunu ve 1 yemek kaşığı kadar mayonez gezdirin.

Belkıs Özener


Halen nasıl müzik eklenir bilemiyorum. Bir şeyler yapmaya çalıştım kendimce. Zaten amaç sizleri Belkıs Özener ile tanıştırmak. Zaten tanışıyorsunuz da aslında hatırlatmak.

Benim gibi ve benden daha büyükler eski türk filmlerini çok severler. Hatta benim ki biraz da saçmalık derecesindedir. Filmi seyrederim ve üstüne üstlük böğürür gibi ağlarım. :))) Napayım çok seviyorum. Belki biraz da ağlamayı da seviyorum. Her kadın gibi...
Belkıs Özener işte o eski Türk filmlerinde ki tüm bildiğimiz şarkıları söyleyen kadındır. Hülya Koçyiğt, Türkan Şoray, Filiz Akın gibi sanatçıların gizli sesidir. Aynı zamanda Gönül Yazar'ın da kız kardeşidir.

O dönemin şarkıları "sahibinin sesinden" diye bir albümde toplanmıştır.

İşte size biraz nostalji. Alttaki ilk şarkı Sevemedim Karagözlüm. İkinci şarkı ise Damarımda kanımsın. Keyifli dinlenceler dilerim.



27 Mart 2008

Balkabaklı Pasta


Evde balkabağından yaptığım tatlı vardı. Onunla bir tarif denedim. Bir çok tarife baktım. Ben de böylesini yaptım. Çok güzel oldu gerçekten.

Bu gün bir de doğum günüm. Saat 10'da bir dilim pastanın üstüne mum koyup üfledim. Fotosunu da ben çektim. Abla'cim sana da ithaf olunur. Sağlıklı ve multu günler hepimizin olsun.

Malzemeler:
  • 1 kilo balkabağından yapılmış tatlı. (sadece kabaklar)
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 adet krem şanti
  • 1 bardak süt
  • Hindistan cevizi
Yapılışı
  1. Kabakları , bisküviyi ve cevizi ayrı ayrı rondodan geçirin. Sonra birbirine katın. Bir birine güzelce yedirin.
  2. 30'luk kare borcamı kenarları dışarı taşacak şekilde sterch film kaplayın. Üstüne bolca hindistan cevizi dökün
  3. Birbirine yedirdiğiniz pastayı bu strech filmin üstüne serin.
  4. 1 paket krem şanti ile sütü koyulaşana kadar çırpın ve bu karışımda pastanın üstüne serin.
  5. Buzdolabına koyun bekletin. Sonra sterch filmi kenarları dışarı taşan kısımdan tutarak çekin ve içindekini yuvarlayın. Bir daha hindistan cevizi dökün
  6. Servise hazırdır. Afiyet olsun.

Bal Kabağı Çorbası


He He . Yine unlu ve sütlü bir çorba. Siz benim tariflere falan bakmayın. Çorba ismini görünce sebzeyi haşlayın, un ve süt koyun gitsin. Ben de zaten farkli yapmiyorum . Bal kabağı çorbası hafif tatlımsı tadı ile -havuç çorbası gibi yani- ve safran sarısı rengi ile ( bu arada İnci Aral'ın bu kitabının okunması tavsiye edilir. ) çoookkk güzel bir çorba oldu.

Malzeme:
  • Doğranmış dilimlerden 4 adet kabak parçası( yaklaşık 200 gr )
  • 1 bardak süt
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1 adat küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • tuz ve karabiber. Bulabilirseniz muskat
Yapılışı

  1. Bal kabağı parçalarını az su ile haşlayın.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp yağlar ile birlikte kavurun.
  3. Unu da katın ve kavurun 3 dakika kadar.
  4. Sonra 1 bardak su ve 1 bardak sütü ekleyip blendırı tencereye daldırın.
  5. 1 litre daha su ekleyip, tuzunu ve baharatını katın.
  6. Kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca kısık ateşte 10 dk. tutun.

26 Mart 2008

Ispanaklı Krep Sarma


Çok asil bir başlık attım değil mi?. Gören de bir şey sanacak. Aslında biz krepe akıtma deriz, eşimin yöresi cızlak der.
Aslı Fransızca olan bir başlığı kullanmak ne kadar doğru !!! Ama ben cızlak deseydim siz bulabilecekmiydiniz bu tarifi

Malzeme
Krep için:
  • 4 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yumurta
  • Alabildiğince süt (Boza kıvamından daha ince bir kıvam olacak)

İçi için

  • Ispanağın yaprakları
  • 1 büyük soğan
  • tuz ve karabiber

Üstü için

  • Yaz ayı ise domates , biber ve kaşar
  • Kış ise domates suyu ve kaşar

Yapılışı

  1. Krep için tüm malzemeyi blandırdan geçirip pürüzsüz bir sıvı elde ediyoruz.
  2. Orta boy bir tavayı çok az yağlayarak, bir kepçe yardımı ile krep hamurunu döküp arkalı önlü kreplerimizi piriyoruz.
  3. Başka bir tavada soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda öldürmeyip bayıltıyoruz. Doğradığımız ıspanak yapraklarını da katıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tuzunu ve karabiberini katıyoruz.
  4. Kreplerin içine ıspanaklı harcımızı koyup , sarıyoruz. Üstüne kaşar parçası domates ve biberi bir kürdan yardımı ile tutturup fırında kaşar eriyene kadar tutuyoruz.
  5. Kış ise sardığımız krepin üstüne domates suyu sürüp, bir parça kaşarı kürdan ile tutturup fırında kaşar eriyene kadar tutuyoruz.

Domates Çorbası


Çok pratik ve çok lezzetli bir çorba. Ben içine süt ve un giren çorbalara bayılıyorum. Hem de çok uğraşmadan pratik bir şekilde yapıyorum. bakalım beğenecek misiniz?

Malzeme
  • 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası, 1 bardak domates suyu.( Ben yazın evde domates suyu yapıp şişelerde bulunduruyorum.)
  • 2 yemek kaşığı dolusu un,
  • 1 bardak süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ, bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • tuz ve kaşar rendesi
Yapılışı
  1. Çelik tencerede unu, salçayı, domates suyunu ve 1 bardakta suyu karıştırın. Sonra el blendırını sokup , pürüzsüz kıvama getirin.
  2. 1 lt su, 1 bardak süt ve yağı ve tuzu koyun.
  3. Kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca altını kısın ve 10 dk. karıştırmadan pişirin.
  4. Kaşar rendesi ile servis yapın.

Zeytinyağlı Ispanak Yemeği



Ispanak yemeğini sap kısımlarından yapınca yemek süper oluyor arkadaşlar. Ben zaten yaprakları hep börek gibi şeyler için ayırır, yemeği saptan yaparım. Deneyin , yanılmayacaksınız.

Malzemeler:
  • 1 kilo ıspanağın sap kısımları, biraz da yapraklarından tabii
  • 1 büyük soğan, 1 büyük havuç
  • 1 yemek kaşığı salça, 3 diş sarımsak, 2 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvı yağ ve zeytin yağı
  • 1 avuç pirinç
Yapılışı
  1. 1 büyük soğanı yemeklik , havucu da halka halka doğrayıp sıvı yağda az kavuruyoruz. Sarımsakları da ince ince doğruyoruz.
  2. Salçayı katıp kavurmaya devam ediyoruz. Ispanağın saplarınıda doğrayıp yemeğe katıyoruz. 3-4 dakika kadar çevirdikten sonra yaprakları da katıyoruz.
  3. Üstüne çok az geçecek kadar su katıp , pirinçleri, şekeri , tuzu da atıyoruz ve suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Altını kapatınca 1 yemek kaşığı zeytinyağını üstüne döküp karıştırıyoruz.

Zebra Kek











Bu keki çok uzun zamandır denemek istiyordum. Bakalım becerecek miyim diye? Sonuç beceremedim. :( Sanıyorum. Beyaz hamur biraz daha fazla ayrılması gerekti. Kakao katınca hamur kıvamı koyuylaştı . Ben de 1 fincan daha süt koydum. Böylece kakaolu hamur daha çok oldu. Bir de dökerken daha çok özen göstermek gerekiyor sanırım. Ben daha çok özen gösterseydim. Çizgiler daha güzel olacaktı.

Ama olsun, ama olsun tadi çoook güzel olmuştu.:))

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 bardak toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 8 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı süt
  • 3 kaşık kakao
  • kabartma tozu, vanilya, 1 tatlı kaşığı zencefil

Yapılışı

  1. Yumurtaların beyazlarını şeker ile güzelce çırpın. Kar beyaz olunca sarıları da katın.
  2. 2 kahve fincaı süt, un, kabartma tozu, zencefil, vanilya, sıvıyağ katıp karıştırın.
  3. Yarısından biraz daha az ayırıp (tecrübe ile sabittir.) 3 kaşık kakao ve 1 fincan süt katın. Güzelce karıştırın
  4. Kelepçeli kek kalıbınızı yağlayıp, fiske fiske unlayın.
  5. Tam ortasına beyaz hamurdan 1 kepçe dökün. Sonra kakaolu hamurdan beyaz hamurun ortasına bir kepçe dökün. (İki ayrı kepçe lazım dememe gerek var mı?) Hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
  6. Hamurları düzeltmeye kalkmayın. Benim ki gibi yamuk yumuk olabilir. 170 derecede 40 dakika pişirin.