Pages

20 Mart 2008

Fırında Brokoli ve Karnabahar



Ben bu yemeği sık sık yapıyorum. Krema ile kaşarın girdiği bir yemek nasıl kötü olabilir ki. Bazen krema yine süt kaynattığımda ayırdığım kaymağı ve 1 bardak sütü el blendırından geçiriyorum ve krema niyetine kullanıyorum. Bence daha sağlıklı. Mısır da kullanmamaya çalışıyorum ama mısır da çok yakışıyor gerçekten.

Malzemeler:
  • 2/3 demet brokoli ( kalanını çorba için ayırıyorum) 
  • 7 -8 çiçek karnabahar
  • 1 paket 200 ml krema (krema kullanmak istemiyorsak süt kaymağı ve 1 bardak sütü el blendırından geçirin)
  • 1 küçük boy konserve mısır
  • Tuz ve fesleğen (ister kuru ister taze)
  • 1 tabak kadar rendelenmiş kaşar
Yapılışı:
  1. Karnabaharı bir tencereye koyun. Üzerine su koyun. Üzerine tel süzgeci oturtun. Brokolileri de üzerine koyun. Bir de kapak koyun. Yani karnabaharı haşlayın. Brokoliyi buharda pişirin. İkisi de aynı anda oluyor. Çok pişmesin dağılmasın . Bıçakla kontrol edin. 
  2. Fırın kabına yerleştiriyorsunuz . (Kabımızı yağlamaya gerek yok)
  3. Üstüne kremayı döküyoruz. Mısırları, fesleğeni, tuzumuzu serpip 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
  4. Fırını kapatınca üstüne kaşarları serpip kaşarlar eriyinceye kadar fırında bekletiyoruz. İsterseniz biraz açık üzerinin kızarmasını sağlayabilirsiniz. 

Brokoli Çorbası


Ben bu çorbayı çok yapıyorum , Yapması son derce kolay. Ben daha doğrusu brokoli ve karnıbahar iklisini çok kullanıyorum. Önce brokoli çorbası. Bu arada tabak renklerimiz teyzemize ve babamıza özel. Aman Ata görmesin:)))


Malzemeler:
  • 1/3 demet brokoli ( ben tüm demeti haşlıyorum. 2/3'ünü fırında brokoli ve karnıbahar yemeği için ayırıyorum)
  • 1 bardak süt
  • 1.5 tepeleme kaşık dolusu un ( yada bu ikilinin yerine krema) , 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan 
  • Sanıyorum 1.5 litre su (ben göz kararı koyuyorum)
Yapılışı
  1. Brokolileri haşlayın.
  2. soğanı yemeklik doğrayın. bir yemek kaşığı tereyağ ve zeytinyağı ile kavurun. Üzerine unu atın kavurunn. Üzerine 1-2 bardak su ekleyin . Brokolileri de keleyip içine el blandırı daldırın. varsa kaymak çok yakışır. 
  3. Brokolilerin üstüne 1 bardak sütüde atıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Tuzunu atın. 
  4. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dk. pişirin. İşte bu kadar afiyet olsun.

19 Mart 2008

Kandil Simidi


Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimizin (A.S.)Doğum Günü Hepimize Kutlu Olsun!

Bu vesile ile şimdi kandil simidi yaptım bende. Evim miissss gibi mahlep koktu. Geçen kandilde de bir tepsi kandil simidi yapıpta Ata'ya sadece 1 adet kalınca haklı olarak kıyamet kopmuştu. Bu sefer ona beş adet bıraktım. :)))

Malzemeler:

  • 125 gr margarin ve 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 kaşık dolusu yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme mahlep, 1 silme tatlı kaşığı tuz ve toz şeker
  • kabartma tozu, alabildiğine un
  • 1 adet yumurta, susam, çörek otu, haşhaş tohumu (hangisi varsa)

Yapılışı

  1. Margarini eritin, sıvı yağı, yoğurdu, mahlebi, tuzu, şekeri , unu ve unun üzerine kabartma tozunu katın. Kulak memesi kıvamında yoğurun. Sert bir hamur olmasın sakın.
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle rulo yapın. Uçlarını birleştirip halka yapın.
  3. Önce beyazı ve akı çırpılmış yumurtaya batırıp daha sonra susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Önce bir kaç halka yapın. Sonra yumurtaya batırın. Çünkü halkalar yumurta batırınca çok yumuşuyor (yumurtanın beyazından dolayı) Özenle tepsiye koyun. Şekil açısından :))
  4. Çörek otlu ve haşhaşlılar için halkaları tepsiye dizdim. Üstüne yumurta karışımını sürdüm. Sonra çörek otunu ve haşhaşı serpiştirdim.
  5. 180 derecede ısınmış fırında 10 dakika pişirin.

Portakal Suyu

Yaklaşık 10 gündür eşim ve oğluma sabah ve akşam 1'er bardak olmak üzere portakal suyu içiriyorum. ve bu toplam 3 hafta böyle sürecek. Diyeceksiniz ki niye?

Portakal suyu 3 hafta boyunca sabah akşam 1'er bardak içildiğinde kolestrolü %21 oranında düşürüyormuş. Ata'nın kolstrolü 198 babamızın ki zaten sınır üstü. 2 hafta sonra bakalım kolestrol gerçekten düşecek mi?
Peki birde diyeceksiniz ki 3 haftadan sonra ne olacak ? İşte onu ben de bilmiyorum. Öğrenip yazarım.




Nikah Şekeri




Geçen pazar anne baba gibi sevdiğim ailenin oğullarının nikahı vardı.


Nikah şekerlerini Nevin teyzem yapmış. Çok beğendim. İçindeki çukulatalar da gerçekten çok lezzetliydi. Biz biraz fazla almışız. Şeker sepeti bizim elimizdeydi tabii. EEE ne yapalım bal tutan parmağını yalarmış :))) Nevin teyze sen sakın bu yazıyı okuma.


Not: Bu yazı özel olarak oğlumun isteği ile Ata'nın Neninine ithaf edilmiştir.

Yeşil Mercimek Salatası


Diyetisyenimizn tavsiyesi ile akşam öğünlerine baklagillerden bir şeyler katmaya çalışıyoruz. Benim beş yıl yatılı, 4 yıl üniversiteli ve 15 yıldır çalışan olmam nedeni ile baklagil familyası ile aram pek iyi değildir. İşte size bir deneme. Bakalım beğenecekmisiniz.

Malzeme:
  • 1 bardak yeşil mercimek
  • 1/2 bardak ince kısırlık bulgur
  • 5-6 adet közlenmiş kırmızı yeşil biber (ben de dondurucu da olur genelde)
  • 1 büyük soğan ve 1/2 demet taze soğan, 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı sumak, taze nane, dereotu (ki ben koyamadım çünkü bir gün önce dereotumu çorbada kullandım:), maydonoz, tuz
Yapılışı:
  1. Mercimek'i haşlayın. Bulguru da 1 bardak kaynar su ile karştırıp bir kenarda bekletin
  2. 1 adet soğanı yemeklik doğrayın. Zeytin yağında kavurun.
  3. Kırmızı biberleri ince ince kesin.
  4. Tüm malzemeleri karıştırın. Salatanız hazır.

18 Mart 2008

BAKLA ÇORBASI


Bakla yemeği herkesin sevdiği bir yemek değildir. Ama arkadaşımın tarifi ile denediğim bakla çorbası son derece lezzetli oldu. Şaşırdım:)))) Sizde deneyin memnun kalacaksın.

Malzeme:


  • 15 adet bakla
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ (üzgünüm çorba da tereyağsız olmaz ki)
  • 1 yemek kaşığı karışık sıvı yağ *
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 kaşık yoğurt
  • 1 küçük soğan ve 1 adet pırasa (evde varsa)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Dereotu (1/4 demet) tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Soğanı ve pırasayı ve baklayı ince ince kıyıp yağda kavurun. Salçasını da katın. Üzerine su ekleyin ve baklalar yumuşayana kadar pişirin.
  2. Unu, yoğurdu ve bir miktar suyu birbirine güzelce yedirin. Ve su ile birlikte çorbaya katın.
  3. Çorbayı kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişecek.
  4. Ocaktan indirmeye yakın dereotunu, tuzunu, karabiberini ekleyin.

* Diyetisyenimizin önerisi ile ayçiçek, mısır özü ve soya yağını bir şişede karıştırıyoruz ve sıcak yemeklerde bu yağı kullanıyoruz. Eğer zeytin yağlı yemek yapacaksak , önce tüm malzemeyi çiğden katıp yemek piştikten sonra iki kaşık zeytinyağı atıp yemeği karıştırıyoruz.