• Keten Tohumlu Tam Tahıllı Ekmek


    Corono günlerinde her 2-3 günde 1 bir ekmek yapmaktayım. En sık yapmakta olduğum ise bu ekmek oldu. Beyaz ekmekten daha faydalı, daha besleyici olduğu kesin.

    Nohut unu da aldım. Bazen bir bardağı tam tahıldan eksiltip, 1 su bardağı nohut unu koymaktayım. Ayrıca yoğurt koyunca bence ekmek daha güzel oluyor. Siz isterseniz yoğurt ve yağ koymayabilirsiniz. Ama bence ekmeğe lezzet katıyor.


    Corono günlerinde bugün bizim 22. günümüz

    Malzemeler:

    • 3 su bardağı tam tahıllı un, 2 su bardağı beyaz un, 1 çay bardağı çekilmiş keten tohumu
    • 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 
    • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
    • 1 silme yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 paket toz maya
    • Aldığı kadar su ( 1.5 bardak su kesin, sonrası kontrollü )
    Yapılışı:

    1. Normal oda sıcaklığında 1.5 bardak suyun içine şekeri , tuzu ve mayayı atalım karıştıralım . 15 dakika bekleyelim aktive olsun.
    2. Bir kaba unlarınızı alın. Çekilmiş keten tohumunu atın. Ortasına yağı, yoğurdu, mayayı koyun. İster önce kaşıkla sonra elle, yada direk elini daldırın . Elinize hafif yapışan ( çok da değil tabii) bir yumuşak hamur elde edeceğiz. Bol bol yoğurun. Su isterse ilave edin. Ekmek ve poğaça'nın püf noktası fazla un yememiş yumuşak hamurdur. 
    3. Üzerini streç film ile kaplayıp, oda sıcaklığında bekletin. En fazla 1, 1.5 saat sonra 2 katına varacaktır.
    4. Kaptan çıkarırken kenarlarından başlayarak hafif hafif  yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine çıkarın. Unun üzerinde biraz toparlayın. Kolay bölüştürmek için uzun bir hamur yapabilirsiniz. Portakal büyüklüğünde hamur koparın. Benim yaptığım hamurdan 7 adet çıktı.
    5. Hamurlarını kenarlardan alıp ortaya ortaya doğru alarak yoğurun. Elinize çok yapışırsa un serpebilirsiniz. Yuvarlak yaptığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Hamurun ortasına değilde sağ tarafına daha yakın bıçakla bir kesik atın. Ben biraz derin kesmişim siz kesmeyin. Üzerine tel süzgeçle ( çay süzgeci de olur ) un serpin. Bir 20 dakika daha tepsi ile bekletin. 180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
    6. Fırının altına bir fırın kabının içinde su koymayı unutmayın. Su önemli

0 yorum: