• Matcha Latte













    Matcha aslında yeşil çayın toz halidir. Matcha çok yoğun bir antioksidandır. Tadı nasıl derseniz eh işte. Ama sağlık nedeniyle içmek lazım. Madem içeceğiz güzel içmek lazım :)


    Bir fincan için 1 silme çay kaşığı matcha tozunu az bir şey kaynamış su ile açmak iyice karıştırıp açmak lazım. Üzerine yine kaynamış süt yada badem sütünü koyacağız. En üstede sütü iyice köpürterek süslemek lazım. Benim evde profesyonel köpürtme aleti olmadığı için ancak bu kadar oldu. Bir de isterseniz şeker yada bal tabii. Ben koymadım.


    Afiyet olsun, sağlık olsun..


    Matcha Nedir?

    Matcha aslında yeşil çayın toz halidir. Yalnızca Japonya’da yetiştirilebilen matcha çayı, yeşil çayın hasat zamanından önce gölgede bırakılması ile elde ediliyor. Bu sayede daha fazla klorofil üretebiliyor. Yüksek klorofil seviyesi sayesinde parlak yeşil renge ve daha yüksek antioksidan özelliğine sahip oluyor.

    Matcha'nın Faydaları Nelerdir?

    1-Kanser Önleyici

    Yeşil çay, vücudu tehlikeli serbest radikallerden koruyan kateşin denilen güçlü antioksidanlar içerir. Yeşil çayın içerisinde bulunan en güçlü kateşin ise kuvvetli bir anti-kanserojen olduğuna inanılan Epigallocatechin gallate (EGCG) ‘dır.
    2003 yılında Colorado Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre günde bir bardak matcha çayının içinde bir bardak yeşil çaya göre 137 kat fazla antioksidan EGCG bulunduğu belirtilmiştir.

    2-Yaşlanma Karşıtı

    Dünyada en uzun süre yaşayan insanların olduğu bölge Okinawa, Japonya’dır. Okinawa insanlarının uzun yaşam süresinin ise düzenli olarak matcha çayı içmelerine bağlanmaktadır.
    Matcha çayı Japonya’daki en popüler yeşil çaydır. İltihaplarla, oksidasyonla ve yaşlanmayla savaşma özelliklerinden dolayı tüm dünyadaki popülerliğini hızla artırmaya başlamıştır.

    3-Kolesterolü Düşürür

    Yapılan araştırmalarda, matcha çayının kolesterol üzerindeki pozitif etkisi konusunda henüz kesin sonuçlara varılmamış olsa da, düzenli olarak matcha çayı içenlerin LDL (kötü) kolesterolü içmeyenlere oranla daha düşük ve HDL (iyi) kolesterolün ise daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

    4-Kalori Yakar

    Matcha çayı içmenin bir diğer faydası ise metabolizmayı diğer çaylara göre 4 kat fazla artırmasıdır. Yapılan bir çalışmaya göre egzersizden hemen önce içilen matcha çayı, egzersiz esnasındaki kalori yakma oranını %8-10’dan %35-43’e çıkarmaktadır.


    5-Detoks Etkisi

    Matcha çayının, yeşil çayın yapraklarının gölgede bekletilerek elde edildiğini ve bu yüzden klorofil oranının yüksek olduğunu belirtmiştik. Yüksek klorofil oranı demek vücut için kanı temizleyen mükemmel bir detoks özelliği demektir. Matcha çayı aynı zamanda ağır metallerin ve kimyasal toksinlerin doğal yollarla vücuttan atılmasında da güçlü bir etkiye sahiptir.

    6-Hafıza Ve Konsantrasyonu Güçlendirir

    Matcha çayı diğer yeşil çaylara göre 5 kat daha fazla L-theanin içermektedir. L-theanine, dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır. Bu iki hormonun özelliği ise hafızayı güçlendirmek, daha iyi konsantrasyon sağlamak ve ruh halini olumlu yönde artırmaktır.

    7-Enerji verici

    Bütün yeşil çaylarda olduğu gibi matcha çayının içinde de kafein bulunmaktadır. Ancak burada bulunan kafein, kahvelerin içinde bulunana göre daha sağlıklıdır. Theophlline olarak bilinen kafeinin bu özel formu enerji seviyesini ters bir etki olmadan sürdürür.

    8-Neden Antioksidan?

    Antioksidanlar, UV radyasyonunun vücuttaki negatif etkileriyle savaşan, genç görünümlü cilt veren ve hayati tehlike oluşturabilecek hastalıkları önleyebilen sihirli bir besin ve enzimdir. Antioksidanlar, sağlık bilincine sahip bireylerin çiğ meyvelerden, yeşil sebzelerden ve bitter çikolatadan almaya çalıştıkları besinlerdir.




0 yorum: